Michel van Overbeeke (Den Haag, 1942). Deze veelzijdige kunstenaar maakt schilderijen, aquarellen, pastels, etsen aquatint, sculpturen en glasobjecten, fotografeert en maakt video-art. Het materiaal varieert van doek, paneel en papier als drager van verf (olie, acryl, tempera, gouache), krijt, zand, keramiek, marmer, kunststof, glas en brons. In zijn latere werk integreert Van Overbeeke de grafische en schilderkunstige disciplines. Etsen worden op vliesdun Japans rijstpapier gedrukt en op linnen geplakt. Dan begint het schilderen. Soms verdwijnt de ets volledig onder de verf, dan weer blijft het grafische element zichtbaar.
Het hoofdthema in het werk van Van Overbeeke is de mens en alles wat met hem samenhangt; liefde, haat, angst, jaloezie etc. Zijn reizen naar India met zijn Oosterse filosofie, mystiek en religie zijn grootste inspiratiebron. Deze aspecten zijn terug te vinden in zijn werk in de vorm van symbolen. Van Overbeeke verdiept zich in het hindoeïsme, de islam, het katholicisme, de rozenkruisers en wat God zoal meer geschapen heeft. Godsdienst betekent niet alleen een houvast voor gelovigen, maar ook een verdeling der mensheid, geweld en angst. Ook erotiek is veelvuldig in zijn werken te zien. Het staat symbool voor de man als jager en de vrouw als beschermer. De wisselwerking tussen man en vrouw moet leiden tot een evenwichtig mensbeeld en daardoor tot harmonie. Op zijn doeken vechten de symbolen voor erotiek en religie om voorrang. In de kunst die Van Overbeeke maakt is zijn eigen beeldtaal, handschrift en stijl krachtig aanwezig.
De erkenning is gekomen en ook internationaal wordt zijn werk getoond op tentoonstellingen en exposities over de hele wereld: Brussel, Tokio, Kopenhagen, Parijs, Buffalo, Luxemburg, Ljubljana…
O