Cornelia Vrolijk (Cor) (Zeist, 1944 – Amsterdam, 2015) was een kunstschilder, grafisch kunstenaar en kunstdocent. Ze bezocht de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en de Rijksacademie in Amsterdam. Ze volgde ook lessen bij Willem den Ouden, waarna zij aan de Gerrit Rietveld Academie een pedagogische bijscholing afrondde. Zo verkreeg ze haar lesbevoegdheid voor kunst-docente.
Cor Vrolijk startte rond 1975 haar eigen kunstenaarspraktijk en stelde zich in haar eigen werk iedere keer weer voor een uitdaging, waardoor ze zich niet slechts met één medium kon bezighouden; dat zou in haar ogen te gemakkelijk zijn.
Zo maakte zij olieverfschilderijen, maar ook tekeningen, gouaches, ruimtelijk werk, houtsnijwerk en veel drukwerk (grafiek). Voor haar grafiek had ze een heel speciale techniek ontwikkeld; ze gebruikte karton, zoals een andere graficus met koper of zink drukt. Het voordeel van haar techniek is, dat ze er sneller mee kon werken en dat het basismateriaal (karton met een gladde bovenlaag) overal mee naar toe te nemen was. Vrolijk wilde zich eveneens niet beperken tot één thema. Vaak waren mensen het onderwerp van haar werk; ze hield ervan om naar modellen te tekenen of te schilderen.
Rond 2005 was ze bijvoorbeeld juist weer bezig met een serie lelijke huizen. Zo maakte ze ook impressionistische tekeningen van het Amsterdamse havengebied; maar kort daarvóór had ze een tijdlang allerlei tekens en symbolen verzameld – uit boeken, maar ook afkomstig van (romantisch) bewerkte bomen – die ze vervolgens in ruwe planken uitsneed. Daarna kleurde ze de tekens in het hout; het werden een soort totempalen. Vrolijk wilde zich evenmin op één stijl vastleggen. De meeste van haar schilderijen zijn figuratief, maar abstractie ging ze beslist niet uit de weg. Cor Vrolijk trok zich niets aan van kunststromingen, trends of andere recente kunstontwikkelingen; het ging om de uitdaging.
V