Robert Samuel Bosari (Parimaribo, 1950) is een Surinaams–Nederlands kunstschilder, beeldhouwer en kunstdocent. Een belangrijk thema in zijn werk is het leven en de geschiedenis van Surinaamse Javanen.
Robert Bosari kreeg zijn opleiding aan het Nationaal Instituut voor Kunst en Cultuur in Parimaribo (1967-1972), waar hij les kreeg van Jules Chin A Foeng. Hij behaalde het diploma LO/MO-A.
Na het winnen van de Prix de Paramaribo in 1970 kreeg hij een stageplaats voor het leren maken van lithografieën aan het Nationaal Instituut voor Kunst en Cultuur in Caracas, Venezuela.
In Nederland zette hij zijn opleiding voort aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam (1973-1978) en aan het Centrum voor Pedagogisch-Didactische Training voor Beeldend Kunstenaars van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam
(1980-1982).
Van 1980 tot 1984 ontving hij een artiestenbeurs van de gemeente Lelystad.
Van 1989 tot 2013 volgde hij ook een cursus Ondernemerschap voor Professionele Artiesten.
Belangrijk in het beeldende werk van Bosari is het leven en de geschiedenis van de Surinaamse Javanen. Hij heeft veel taferelen gemaakt die betrekking hebben op de immigratie, de landbouw, de werkzaamheden van Surinaamse Javanen. Hij maakte een serie portretten van immigranten, maar overigens ook een reeks portretten van culturele figuren als Anton de Kom, Shrinivási, Karin Amatmoekrim en Boeli van Leeuwen. Hij vervaardigde ook samen met Soeki Irodikromo een groot monument voor de eerste Javaanse evangelische prediker, Niti Pawiro in Boxel (Suriname).
Zijn werk is overwegend figuratief, maar hij heeft ook een periode gekend van meer abstracte, geometrische vormen. Ook zijn meer figuratieve werk vertoonde toen invloeden van kubisme. Veelal is zijn werk zeer kleurrijk.
Bosari werkt in verschillende materialen, hij heeft geschilderd in olieverf en pastel, hij maakte veel litho’s en aquarellen en hij tekende met pen, potlood, houtskool en andere materialen. Zijn sculpturen zijn uitgevoerd in gips, beton, hout en brons.
B